Koruma eğitimleri ikiye ayrılır, bunlar alan koruma ve yakın koruma eğitimleridir.
Bodyguard eğitimi şahıs koruma eğitimi, kişi koruma eğitimi, yakın koruma eğitimi olarak farklı isimlerle de adlandırılabilir. Koruma eğitimini alacak köpeğin mutlaka temel eğitimlerini almış olması gerekir. Bunlar; sosyalleşme, tuvalet, itaat, ileri itaat olmaktadır. Özellikle itaat eğitimi almayan bir köpeğe koruma eğitimi vermek imkânsız bir durumdur. Her şeyden önce sevimli dostlarımıza komutlar vasıtasıyla eğitim vermekteyiz ve dostumuzun öncelikle komuta itaat etmesini öğrenmesi gerekiyor.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer meselede; kesin bir kural olmasa dahi dostumuzun yaşıdır.
Köpeğe verilecek eğitim kadar köpeğin ırkı ve koruma eğitimine yatkınlığı da önemlidir. Çünkü her köpek ırkı koruma eğitimi için uygun değildir. Köpeğin havlamayı bilmesi, güçlü ve zeki olmasının yanında koruma özelliğine de sahip olması gerekir. Çok küçük boyutta olan köpekler, havlamayı sevmeyen köpekler ve aşırı sosyal köpekler koruma köpeği olmak için uygun değildir. Bu nedenle koruma köpeği seçerken pek çok özelliğin bir arada olmasına dikkat edilmelidir ve koruma için en uygun köpek ırkı seçilmelidir.
Şahıs Koruma eğitiminde köpek, koruyacağı kişiye doğru gelen bir tehlikeyi hissedince ya da koruyacağı kişinin komutuyla, tehlikeyi etkisiz hale getirmeyi öğrenir. Köpek sahibinin isteğiyle etkisiz hale getirilen hedef, yine köpek sahibin isteğiyle serbest bırakılır.
NOT: Koruma eğitimi mutlaka ama mutlaka uzman bir eğitmen tarafından verilmelidir. Aksi taktirde saldırgan ve kontrol edilemez bir köpek yetişebilir. Lütfen bu uyarımızı dikkate alınız. Alan koruma ve yakın koruma eğitimleri sosyal medya üzerinden izlenen videolar eşliğinde verilebilecek eğitim türleri değildir. Özellikle sevimli dostumuz bir mastiff türü ise iki kere düşünmenizi rica ederiz.